За душу брине – задужбине.

Тако је говорио народ када би видео да неко од виђенијих људи подиже храм, зида манастир или чини неко друго богоугодно дело Богу на славу, а цркви и отаџбини на корист.

Задужбина Стефана Немање
Задужбина Краља Стефана Дечанског
Задужбина Цара Душана
Задужбина Илије Коларца

Наш траг у историји почиње са задужбинама великих људи, визионара чија дела и данас стоје на понос своме роду и читавом свету.
Вођени примером својих предака, у оквиру хуманитарне организације Српска Солидарност, покренули смо пројекат Задужбинарство.
Пројекат у коме ће свако имати прилику да буде задужбинар по својој могућности.
Пројекат иза кога ће остати светао траг помоћи нашем страдалном народу на Косову и Метохији и широм српских земаља.
Пројекат је замишљен тако да што већи број људи на месечном нивоу на дужи временски период донира средства из којих ће се финансирати акције за помоћ нашем угроженом становништву.
Следимо стопе Михајила Пупина, по својој могућности, који је био највећи српски задужбинар. После Великог рата обезбедио је 20.000 мираза за ћерке погинулих српских синова и омогућио им да пронађу своју срећу, а то је само један од примера његовог доброчинства.
Следимо стопе легендарног Симе Игуманова оснивача и добротвора Призренске Богословије, гнезда српских Богослова на Косову и Метохији. Човек који је толико био испред свога времена да је као утицајни трговац после велике породичне трагедије која га је задесила, смрти жене и ћерке, оставио бесмртни дар оснивањем Призренске Богословије.

С тога драга браћо и сестре позивамо вас да се и ви по својим жељама и могућностима прикључите.

Како радили, тако нам Бог помогао!

Наше мало је некоме много!